Nära Trollnäs finns möjlighet till upplevelser för alla!

Nedan hittar du ett axplock av spännande saker du kan göra i omgivningarna under din vistelse hos oss.

Carl Larssongården
Cirka 15 kilometer från Trollnäs kan du besöka Carl Larsson-gården – en ikon inom svensk heminredning och familjeliv. Under den guidade turen i huset får du veta mer om det världsberömda konstnärsparet och deras bullriga liv.
Läs mer

Arvid Backlundgården – ett konstnärshem
I Kyrkbyn (cirka 2,5 kilmeter bort) finner du skulptören Arvid Backlunds hem med intressanta skulptur- och konstsamlingar. Sommartid arrangeras även separata utställningar av konstnärer samt vissa kvällar olika kulturprogram.
Läs mer

Falu Koppargruva
Inne i Falun (cirka 25 kilometer bort) kan du besöka Falu koppargruva som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Gruvan är en plats med tusen år av historia och idag ett besöksmål för hela familjen – både ovan och under jord.
Läs mer

Järnets väg
Än i dag går det att följa spåren av järnhanteringen kopplad till Falu Gruva från 1700-talet och framåt. Ståtliga industriminnen berättar historien om hur järnmalmen från Vintjärn gick via bruken i Svartnäs, Åg och Korså på väg till gruvan.
Läs mer

Hundspann med siberian husky
Ca 15 kilometer från Trollnäs ligger Below Zero Husky Tours. Njut av lugnet och närheten till vildmarken, sittandes på en hundsläde som dras av ett gäng ivriga och glada siberian huskys. Bakom står en guide som styr släden in i Dalarnas vildmark.
Läs mer

Vandringsleder
Svärdsjöbygden erbjuder många fina naturreservat och naturskön och varierad vandring. I direkt anslutning till Trollnäs ligger Svärdsjöstigen och Isala­näsets naturreservat med fina och tillgängliga promenadstigar. Andra vandringstips i bygden är Linghed-Nysjön, Olpers fäbodstig och Ridvägen till Hälsingland från Gråsala till Enviken. På naturkartan.se hittar du kartor och ledbeskrivningar. Fråga gärna oss om du är nyfiken på att veta mer!
Läs mer

Isalanäset naturreservat
Isalanäset är en riktig pärla i Svärdsjöbygden. Trots att det inte är så stort bjuder det på en spännande och varierad naturupplevelse med omväxlande ljusa lövskogar, mörk barrskog, öppna gläntor, stora block och stenar samt glittrande vatten.
Läs mer

Nysjöns fäbodvall
Nysjöns fäbodar är en av få ännu levande fäbodar som ligger cirka 20 kilometer bort. Fäboden är vackert belägen på sluttningen mot sjön och på vallen finns kor och getter. Om du har tur så finns Sole på plats för att sälja ost och mese!
Läs mer

Bada
Svärdsjön, som ligger i direkt anslutning till Trollnäs, erbjuder flera fina badmöjligheter från såväl egen brygga som sandstränder. Ett exempel är den smala udden Sandhan som syns från hotellet, där Höganäsbadet ligger.

Fiska
I nära anslutning till Trollnäs finns ett stort antal sjöar och vattendrag med fina fiskemöjligheter. Ett par mil norr om hotellet ligger exempelvis Nysjön där du kan fiska aborre, gädda och öring. Prata gärna med oss om du vill veta mer!
Läs mer

Skidåkning och övrig sport
Längd åker vi i Vintjärns skidspår endast 12 km från Trollnäs för den som vill träna inför stundande Vasalopp och för den som är ute efter mer njutbar åkning i natursköna miljöer. Sveriges nationalarena för längdskidor, Lugnet Skidstadion, har tidig snöpremiär och här finns välpreparerade spår av olika längd från höst till en bra bit in på vårkanten. Vid Lugnet finns också en ishall, en simhall, mountainbike-arena, ett utomhusbad och en tennishall med mera.